tisdag 10 augusti 2010

Speed Challenge i Danmark

Så vart ännu en tävlingshelg över. Denna gång var det Speed Challenge i Danmark, i Svebölle en liten bit från Kalundborg.
Vi gav oss av i fredags eftermiddag och allt flöt på fint. Det tog runt 2.5 timme att komma dit, något närmre än förra tävlingen. Skönt! Efter ett litet stopp på Superbrugsen för att shoppa några öl och något att grilla drog vi oss bort till campingen. Inte många som kommit så vi fick bra tältplats, skönt att slippa allt för många grannar, elverk och toavagn. Tältet kom upp snabbt sen blev det en kall öl och grillad kotlett. Vi hade tänkt gå runt och kika på banan innan det blev mörkt men vi visste inte åt vilket håll vi skulle köra och om allt verkligen stämde. De körde nämligen och flyttade markeringar under kvällen. För er som kört "vanlig" challenge så är Speed Challenge som att köra ett enda 10 km långt specialprov om och om igen i 6 timmar.
Dagen började bra med att vi läst fel i inbjudan, frukost ingick inte tydligen. Det blev till att starta och köra första timmarna på tom mage.
Bilarna radades upp på två led och förarna fick klättra upp på en höjd. När starten gick blev det faslig fart på förarna för att ta sig ned och in i bilen och komma iväg så fort som möjligt. Jag tyckte John pinnade på bra men vi kom iväg som åttonde bil tror jag.


Efter bara några hundra meter var det dags för winchning i den tyngsta backen på hela banan. Dags för winchning, tur att vi tog med radioapparater så vi kan kommunicera när vi inte ser varandra. Men hoppsan, min radio trillade ut genom fönstret nånstans mellan start och första backen!! Det gick bra ändå, bristen på radio fick kompenseras i lite mer springande bara. Det var bara nån enstaka som faktiskt tog sig upp för denna backen utan winch första varvet. Been there, done that… att fullgasa upp för en sån brant kan resultera i både det ena och det andra men han klarade sig.


Banan bjöd på starka sidolut, jobbiga branter både upp för och ned för, surhål och hyfsad plattmark där John visade vad hans högerfot gick för. Allt som allt tror jag det var tre ställen vi behövde wincha på i banan (per varv).
I slutet på varv 1 tappade vi diffspärrarna. Att köra in i depå redan efter ett varv är inte kul så vi körde på istället. Det gick fint även utan spärrar, mer jobb med att hitta rätt gasläge bara. I tredje varvet började vi få trassel med wiren, både varv 3, 4 och 5 fick vi börja med att koppla winchen och backa ut wiren för att få rätt på det. Efter fjärde varvet gick vi i depå för att kolla över bilen. Allt är helt sånär som på luftslangen till bakdiffen som knäckts! Varv fem blev ett riktigt höghastighetsvarv, jag tror John lyckades hitta en växel till eller nåt. Det gick undan!
Sjätte varvet fullkomligt flög vi fram, winchen funkade fint… tills sista winchstället. Då vägrar winchen helt att röra sig. Troligtvis tog den in vatten i surhålet vi precis passerat och det var lönlöst att försöka få liv i den. Funktionärerna som stod och tittade på upplyste oss om att vi låg trea när vi fick bryta efter 5 timmars körning. Totalt slutade vi sjua i vår klass och det får vi vara nöjda med. Under prisutdelningen fick vi också något! Radion som trillat ut genom fönstret!!
Vi var så slut efter tävlingen så vi beslutade oss för att stanna till söndag. Kvällen bjöd på, förutom god mat och prisutdelning, samkväm med ett tiotal danskar framför en härlig lägereld och ett par kalla öl såklart. Och vad händer söndag morgon, jo mina ögon är svullna och jag har röda utslag över armarna. Precis som efter förra tävlingen. Tydligen är det ett tecken på att man överarbetat kroppen så nu är det dags att börja träna upp min kassa grundkondition!!

Over and out!1 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm,, trodde inte kondition botade allergier :)