måndag 10 maj 2010

Macarons!

I helgen fick jag för mig att prova baka macarons. Det gick sådär kan man väl säga...
Batch #1 blev kass, marängen reste sig inte över huvud taget i ugnen. Platt fall men chokladfyllningen blev god! Nu tappade jag nästan lusten men gissa vad, tydligen har jag utvecklat nån form av tålamod såhär på ålderns höst.
Jag körde igång med en batch till direkt efter, denna gång italian style. Lite fler steg men lite mindre känslig maräng. Hoppsan ja, marängen reste sig i ugnen men vände man den upp och ned var den som en skål. Inga "feet" alltså - märkligt uttryck men det betyder nog att marängen ska få en stabil fot och inte bli ihålig undertill.
Efter att ha testat 2 batchar  så blev jag lite sur över att inte lyckas, rastlösheten satte till och kvällen var sen så jag gav upp. Idag blev det en ny batch enligt nytt recept, fortfarande italiensk maräng som bas dock. Jag vet inte om det var receptet eller Annies magiska händer som gjorde det men de blev precis som de skulle. De reste sig finfint, är platta i botten och ser ganska fina ut förutom att de fick stå aningen för länge men de mjuknar nog till av fyllningen som ska på plats om en stund.
Recept kommer när jag finslipat detaljerna och konstaterat att det inte bara var ren tur att det gick bra denna gången.
På min önskelista finns nu två saker. Det ena är en riktig sprits som man kan byta spetsar på och som det går att få tag på vettiga spetsar till, och det andra är en godistermometer så jag kan få bättre koll på sockerlagen till marängen.
Hoppas på att fått lite snits på baket snart så de är fina nog till att bjuda på. Snart blir det kalas.

Bilden kommer från BakingObsession.com

0 kommentarer: