onsdag 30 september 2009

Fair trade, ekologiskt, veganskt och allt vad det nu heter

Ja, vad ska man egentligen välja att köpa? Och vad är egentligen värst för miljön? Besprutningsmedel eller långa transporter?

Jag är fullt medveten om att vissa saker, kaffe exempelvis, inte går att odla i Sverige men annat då? Ta ljus som ett exempel, jag har hittat massor av ekologiska och veganska ljus, även fair trade, men de tillverkas alla i länder som ligger ganska långt bort. Vad gör egentligen mest skada för miljön? Att tillverka ett ljus som innehåller petroleum och kanske soja från besprutade odlingar, eller att transportera ljusen 1.000 mil från Malaysia till Sverige, sedan ett antal mil från hamnen till leverantörens lager och sedan transport till butik/kund? Varför finns det inte en stämpel för närproducerade varor?

Jag tycker begreppen är lite väl hajpade, alla ska handla fair trade och ekologiskt men ingen tänker på transportsträckorna. Fair trade betyder ju faktiskt, förutom att arbetarna har det humant, faktiskt också att det just inte är närproducerat och med andra ord fraktats en lång väg inann du köper det. Svenska varor blir inte fair trade-märkta eftersom alla svenskar faktiskt har det humant på jobbet som standard.
Ta socker som exempel, varför köpa socker som är fair trade-märkt och fraktas 1200 mil (fågelvägen!) när det finns ekologiskt socker som kommer från svenska odlingar?
I min värld skulle jag vilja se närproducerade OCH ekologiska varor!

2 kommentarer:

Annie sa...

Yeah! You go boy!

Anonym sa...

Stämpel för närproducerade varor = Svenskt Sigill. Står för svenska råvaror, friska djur, kortare transporter, skyddat vatten... Stämpeln finns dock endast på matvaror och blommor än så länge.