onsdag 7 januari 2009

Heja Norrland!

Så vart man tillbaka i vardagen (nästan) efter en helskön semester i norrland. För första gången lyckades jag ha semester utan att tänka på jobb hela tiden och lyckades vila ut mig tror jag. Det blev många "första gången"-grejer förutom just det faktum att jag lyckades vara ledig på riktigt.

Vi var 8 personer instängda i en liten stuga i tio dagar. Well, instängda var väl lite att ta i för vi var mest ute och hittade på saker känns det som. Tio dagar kändes ganska lagom för det hann inte uppstå några större konflikter och ingen behövde få nåt riktigt utbrott. Jag har ett väldans tålamod så jag var själv aldrig i riskzonen :-)

Vi turades om att stå för maten så var tredje dag var det vår tur. Jag och A tillagade en grymt god gryta med rådjur, receptet kommer  här:

  • Bryn köttet, vi använde 1500g rådjur skuret i grytbitar. 
  • Häll på glögg (5dl), vatten (4dl), japansk soya (1dl)
  • Släng i allehanda kryddor. Vi använde lagerblad, timjan, franska örter, köttbuljong.
  • Låt allt puttra tills köttet känns mört.
  • Skiva 400g champinjoner och hacka ett gäng chalottenlökar (vi hade typ 20st). Bryn allt och släng i grytan, lagom puttertid är typ 10 minuter annars blir svamparna för mjuka o mosiga.
  • Rör ner 1dl mjöl i 4dl grädde och veva ner i grytan. Låt det puttra i fem minuter så det hinner reda till sig.
  • Slutkrydda och smaka av, vi hade förutom lagerblad, franska örter och timjan även i salt, peppar, viltfond och creme fraiche.

Till efterrätt blev det en klassisk fruktsallad med inhemsk fäbodsglass :-)

Ännu en förstagångs-grej, jag hade inte ätit vilt tidigare annat än en seg, gammal hare som någon körde på och tillagade på ett scoutläger för 17-18 år sen haha.

Första dagen blev det en mjukstart med lite pulkaåkning. Jag som alltid är så smidig och graciös lyckades självklart knäcka ratten på snowracern redan första åket, förlåt C! Fast jag tror nog ratten var ganska utmattad av trettio års användning och många minusgrader. Som tur var gick det att hitta en ny som passade. Till mitt försvar kan man säga att jag blev utlurad att köra ner för ett stup och ratten var det enda jag kunde använda som mothåll.

Jag och A var ute på en liten skotertur, det blev ingen långrunda precis men en timme var vi nog ute. Vi fick reda på efteråt att just där vi körde upp och ner till sjön fanns ett utlopp och isen var väldigt svag. Det stod dessutom skyltat "Svag is" men vi trodde inte den gällde eftersom isen var typ 1 meter tjock längre ut. Vi körde inte igenom iallafall och det är väl huvudsaken haha.

Skidåkningen gick fint. Jag hade inte åkt sen jag var 15 och var iväg med byns fritidsgård. 6 timmar när jag var 14 och lika många när jag var 15, det var den erfarenhet jag hade. Då fanns det dessutom inte timglas-skidor så jag kan väl inte påstå att jag kände mig säker när jag stod där i barnbacken och skulle köra neråt första gången. Det gick bra iallafall, jag ramlade inte i någon lift som jag gjorde för 16 år sen och inte i backarna heller. De enda gångerna jag trillade var på plan mark, och då var det någon som snällt såg till att jag inte kunde komma upp så alla skulle hinna trycka av några bilder i sina kameror. Tack! Dessutom fick jag inte se bilderna, det tyckte jag var taskigt haha. En sån tur att jag gärna bjuder på mig själv, hoppas jag får se nån bra bild senare :-)

På nyårsafton käkade vi hjortfilé tror jag det var, både inner- och ytterfilé. Nyår var lugnt och städat, god mat i trevligt sällskap, lagom med raketer och självklart champagne på tolvslaget. Det var skönt med ett lugnt nyår för en gångs skull, att fira in det nya året med den som betyder mest för en är sååå mycket bättre än en rejäl fest!

Sen blev det att ta sig upp i skidbacken igen, denna gången med snowboard under fötterna, ytterligare en "första gången"-upplevelse. Och en upplevelse blev det haha. Vi tänkte vi skulle börja lugnt i barnbacken men det hade snöat så mycket att det inte gick att få någon fart alls så efter ett par försök till att åka tog vi oss upp i en grön backe istället. Det gick inte nåt vidare alls så jag föreslog att vi skulle hyra en lärare och de andra nappade. Sagt och gjort, efter lite dividerande i skidshopen så lyckades jag prata  till mig en lärare som hade lite tid över en timme senare. Vi fick till en timme med en privatlärare som enligt killen som skötte liften var "den bästa".
Utan den lektionen hade det nog inte blivit mycket åka av men vi lyckades lära oss hyfsat hur man skulle fördela vikten, svänga åt båda hållen och att bromsa. Att ramla behövde vi inte lära oss, det klarade vi galant ändå. Massor med gånger!
Oturligt nog vred A till sitt knä och fick sluta tidigare, men jag och C åkte vidare en timme till. Det blev en tur upp i den röda backen för oss, fast bara halvvägs upp. Det var en upplevelse i sig för vi ramlade av liften innan vi kommit upp, bestämde oss för att ta en genväg genom en skogremsa som skiljde liften från backen och där var väldigt djupt med snö. När vi var igenom var vi så trötta så vi knappt orkade åka!

Efter snowboardkörningen hade jag grym träningsvärk, och A ont i sitt knä så vi tog en pausdag från åkningen och bestämde oss för att pimpelfiska. Vi packade sparken med isborr och spön och körde ut på sjön. Det började fint med att veven hoppade av från borret så vi var väldans nära att tappa ner hela rasket i hålet vi borrat, som tur var så reagerade jag snabbt och lyckades fånga borret precis innan hela var under isen. Efter några minuters fiskande blev det mest skoj o trams så fiskarna skrämde vi nog iväg för all framtid. Kanske borde satt upp en lapp på Ica och berätta var det inte är lönt att fiska :-)

Det blev snowboard en dag till för mig och C. Första kvarten kunde vi inte ens styra, vi var helt nollade båda två. Sen kom allt tillbaka och vi hade ett par spännande åk i en blå backe, en del vurpor blev det men åkningen gick faktiskt riktigt bra. Och nä C, jag kraschade inte in i staketet. Det var faktiskt så att jag stannade för att vänta in dig. Och nä, det var inte tjejerna i backen som gjorde mig så förvirrad så jag ramlade hela tiden, det berodde bara på att jag var trött i benen och att jag inte är nån fena på att åka bräda. Jag åkte ju faktiskt på en medel-bräda istället för nybörjare! :-)

Vi hann också med en långtur på skoter. Vi körde tvärs över sjön och upp på fjället. Sjö-överfarten gick fint men vi var lite nervösa efter de andras snack om att köra igenom. Behöver jag berätta att gasen blev väl använd på sjön? Väl upp på fjället stannade vi och tittade på ett vattenfall som frusit. Jag hade förväntat mig något i stil med vattenfallet i Ronja Rövardotter men fick istället se ett mycket mindre. Lite besviken men ändå nöjd, utsikten var fenomenal, körde vi vidare uppåt. Förutom den enormt vackra utsikten och landskapet såg vi Kitesurfare fast på snö och med snowboard, vi lyckades köra på en led som var för skidåkare och inte skotrar, och till sist kom vi fram till en fjällstuga som serverade varm choklad och våfflor. Mums!! Skoter har jag kört tidigare men bara i platt terräng där det var hög fart som gällde. Det här var något helt annat så jag räknar detta som en halv förstagångare.

Just ja, vi var i Östersund en dag också och gick runt och tittade i affärer. Det blev inte mycket shoppat förutom lite delikatesser till pappa som är uppväxt där och tycker om get-ostar och allt vad det nu är för konstigt som man äter där. Jag hittade get-karameller(!!) som jag köpte åt honom. Fatta, karameller som smakar GET... !!
Jag passade på att gå till kyrkogården och ge var sin röd ros till farmor och farfar och tände ett ljus på graven. Hemfärden blev en specialare, vi var uppe på utsikten på Frösön och tittade ut över den lilla stan och sen lyckades jag köra några omvägar så det blev en lång väg hem till stugan :-)

Vi kom hem till Skåne igår kväll och jag har längtat bort ända sen dess haha. Jag fattar inte meningen med att ha det kallt och blåsigt utan snö. Heja Norrland!!


0 kommentarer: