måndag 19 januari 2009

Det pratas som aldrig förr om Spotify

Ta inte detta inlägg på fel sätt, jag gillar Spotify som tjänst. Jag har använt tjänsten ett tag nu, både hemma och på jobbet och tycker det funkar ypperligt. Det är ett smidigt sätt att spela upp musik, och att hitta nya saker man gillar.
Själv har jag premiumkonto men på kontoret kör vi på ett "vanligt" så där får vi dras med reklam. Jag ser inte riktigt affärsmodellen, väljer folk verkligen att betala enbart för att slippa reklamen (och att få lyssna på EMD före de andra)? Jag ser inte det som extra grädde att jag får lyssna på EMD's nya singel några dagar före alla andra, det måste till mer exklusivitet för att locka folk att köpa. Dock utan att gå över gränsen för hur mycket man kan skala bort för de "vanliga" användarna utan att de känner sig utfrysta.

Och hur går det egentligen med reklamförsäljningen, det är i stort sett samma reklam hela tiden. Det borde finnas en stor efterfrågan efter att få annonsera på Spotify med tanke på antalet lyssnare och möjligheten att targeta utvalda målgrupper.

Jag tycker inte Spotify är en dålig tjänst men kan den erbjuda något som inte redan finns? Redan för fem år sen var Pandora igång med streamande musik och möjligheten att få tips om artister man skulle kunna gilla baserat på vilka artister man lagt till i sin "kanal". Genom att rösta på den så anpassades ens kanal och artister lades till och togs bort. Pandora var då den enda musiktjänst jag använde, tyvärr är den idag bara tillgänglig i USA.

Det snackas mycket om Spotify, på bloggar, i media, på tåget. Ja, det är en bra tjänst men håller den måttet i det långa loppet eller är det bara ännu en hajpad tjänst som sakta kommer krympa och till slut försvinna?
Om Spotify sköter sina kort rätt tror jag tjänsten kommer vara väldigt framgångsrik, dock inte riktigt i det utförande den har nu. Det finns ett antal bitar jag tycker saknas eller funkar på fel sätt.

1. API
Ett öppet API som utomstående utvecklare kan använda för att skapa egna kringtjänster saknas helt.
Med ett öppet API kan Spotifys användare själv skapa egna kringtjänster och promotar på så vis Spotify. Vi vet alla att den bästa reklamen är med mun mot mun-metoden.
Jag tror vi hade fått se massor av nyttiga kringtjänster, möjligheterna är näst intill oändliga. Det finns redan ett fåtal tjänster kring Spotify och ett flertal av mina vänner som använder Spotify har faktiskt halkat in via spotishare, listiply och spotifydj.

2. Sociala tjänster
Idag finns det möjlighet att skicka ut länkar till spår och spellistor och skapa spellistor som man tillsammans med andra kan redigera. En bra början men långt ifrån fullgott, människan är av naturen social och det finns mycket man kan göra för att tillfredsställa de sociala behoven.
Låt användarna diskutera artister, skivsläpp och spår och ge användarna möjlighet att tipsa varandra om sånt de gillar.
Jag vill kunna ha min kompislista på Spotify, se vem som är online, vad de lyssnar på, tjuvkika i deras spellistor, ha collaborative playlists som bara är delad med mina vänner och mycket annat.
Det hade varit intressant med topplistor som inte bara är globala utan även kan spegla vad jag och mina vänner tycker om. Möjligheten att kunna rösta på och kommentera spår, recensera skivor och artister är något som också skulle hjälpa till att göra tjänsten mer nyttig.


3. Mobilitet
Jag har hört många som tror att spotify kan få bukt med piratkopieringen, det är dock inget jag ser framför mig i dagsläget då tjänsten kräver en hyfsad internetanslutning för att fungera. Många som laddar ner musik gör det för att ladda sin mp3-spelare. Så länge inte Spotify går att ta med sig i fickan kommer de inte att kunna påverka piratkopieringen.
Varför inte försöka få någon mobiltillverkare att tillverka en spotify-mobil som kan streama via 3g-nätet? Det borde gå hand i hand med Tre:s satsningar för ungdomar, eller kanske något för Apples Iphone. Jag läste någonstans att detta var på gång och jag väntar med spänning på en mobil klient.
Det tar dock Spotify bara halva vägen eftersom kravet att ha en hyfsad internetanslutning fortfarande finns kvar. Vad händer när jag inte har tillgång till internet t.ex. på flyget, i tunnelbanan eller utomlands?
Det känns inte helt spännande att sitta och bygga mina spellistor när jag ändå måste göra samma jobb i itunes för att kunna ta med mig min musik när jag ska ut och flyga, åka tåg eller ska iväg på semester.
En annan del av mobilitet är att kunna mappa upp Spotify i sitt media center. Jag använder EyeConnect för att lyssna på min itunes-musik på min ps3 och hade älskat att kunna ha spotify där istället.


5. Fyll på biblioteken
Det finns väldigt mycket i Spotify, det kan jag hålla med om. Dock fattas en hel del, till exempel saknar jag The Beatles. Det finns mer material av Kal P Dal än The Beatles.
Sen tycker jag det är kul med smalare artister och sådana jag inte hört talas om tidigare, och den typen av material kunde det funnits mycket mer av. Kanske skulle Spotify komplettera med en tjänst där vi användare kan tipsa om vad vi vill ha in så att även de mindre skivbolagen kan få en chans att vara med? Eller varför inte få till ett gränssnitt där skivbolag och artister själv kan administrera sina plattor, spår, artistinformation och så vidare. Och varför inte ta det ett steg ännu längre och låt artisterna och skivbolagen även bli en del av den sociala biten?

6. Hitta till musiken
Det allra viktigaste för att användarna inte ska tröttna på tjänsten är att man hittar det man vill ha.

Sökning - Det behövs en mer avancerad sök med parametrar som årtal, land, genre och så vidare.

Topplistor - Förutom de globala topplistor, ge mig möjligheten att se topplistor baserade på statistik genererad av mig och mina vänner.

Artistinformation - Varför kan man inte hitta mer information om en artist eller ett album som går att använda för att hitta annan musik. Till exempel hade det varit intressant att få reda på vilka personer som ingår i ett visst band och kunna klicka sig vidare för att hitta andra band som personen varit aktiv i.

0 kommentarer: